Al eeuwen geleden gebruikte men zilver als een hulpmiddel om bacteriën te doden. Men at daarom bijvoorbeeld van zilver bestek, zodat het eten vrij was van bacteriën. Op zee werden zilveren munten gebruikt om tonnen met drinkwater zo lang mogelijk vers te houden.

Tegenwoordig wordt zilver nog steeds ingezet om de antibacteriële werking. Wondcompressen met zilver gebruikt men om infecties te voorkomen en de wond sneller dicht te laten gaan. Zelfs in de ruimtevaart gebruikt men zilver om water te zuiveren.

 

Wetenschappelijke studies

Hoewel de werking van zilver in diverse studies is gedocumenteerd, is er per toepassing nog veel omgeven met vraagtekens. Niet alle studies hebben de toegevoegde waarde van zilver bij uiteenlopende toepassingen kunnen aantonen, of anders slechts deels. Bij brandwonden was het niet aantoonbaar dat zilver hier een toegevoegde waarde had.

Onlangs bleek uit een Cochrane review dat zilver bevattende verbanden de kans op genezing van veneuze beenulcera(wondjes) kunnen vergroten. En een systematische review uit 2009 wees uit dat zilveren verbanden zowel wondgenezing als de kwaliteit van leven verbeteren bij het behandelen van chronische niet-genezende wonden. (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Medical_uses_of_silver#cite_note-pmid29906322-16).

Een andere studie die aangeeft dat met zilver gecoate nylon (zoals onze zilvergaren producten) een toegevoegde waarde hebben is het onderzoek Silver-coated nylon fiber as an antibacterial agent (zie Pubmed).

Share This